Veliki skup omladine s Reisu-l-ulemom

S obzirom da nam se bliži naš najdraži gost, najljepši mjesec u godini, mjesec Ramazana, Uprava za vjerske poslove Rijaseta u saradnji sa Kancelarijom Reisu-l-uleme održala je 27.aprila 2017. godine, Prvi predramazanski susret reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Huseina ef. Kavazovića sa mladim osobama Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj imao je moto „Mladi budućnost Zajednice“. Skup je održan u Sali Doma mla dih Centar „Skenderija“, u 14.00 sati.
Ovim načinom mladima iz cijele BiH kao i bošnjačke dijaspore omogućeno je da razgovaraju sa Reisu-l-ulemom, da postavljaju pitanja, te razgovaraju o brojnim problemima zajednice.

Posjećenost i odaziv mladih je bila velika. Drago nam je znati da se mladi interesuju za ovakve događaje i za svoju zajednicu kako bi je unaprijedili i riješili mnoge probleme. Nadamo se da će u budućnosti biti više ovakvih skupova i više interesovanja za iste.
Reisu-l-ulema je mladima skrenuo pažnju na vrijednost i značaj vjere u životu svakog čovjeka, kao i na značaj institucionalnog organizovanja muslimana na ovim prostorima kroz instituciju Islamske zajednice. Pozvao je mlade da čuvaju islamsku tradiciju Bošnjaka na ovim prostorima te između ostalog dodao:

„Za naše pretke Bosna je uvijek bila više od zemlje, ona je ideja za koju se živjelo i žrtvovalo. Bosna je u našim venama, ona je naša domovina, naš dom. Bosna je više od onoga što mi jesmo, ona je ideja koja se nosi kao vjera da je moguće na njenom platnu slikati, različitim bojama, sliku svijeta koji je različit, a jedinstven. Ono što vam želim prenijeti jeste da ne dozvolite da vam je otimaju. Moj vam je savjet ne bojte se ljudi, bojte se Boga. Ne dozvolite da vas zbune i obeshrabre, hrabro preuzmite emanet odgovornosti za svoju Zemlju i ispunite ga. Budite hrabri i odlučni, uvjereni da trudom i Allahovim proviđenjem, s iskrenim nijetom, možete uspjeti na putu Dobra.

Naša maksima je kur’anska: Vjerovati i činiti dobra djela!“ – rekao je reisu-l-ulema Kavazović.
Skupu se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je mladima poručio da se od njih očekuje da usvoje i čuvaju svoje tradicionalne društve
ne vrijednosti, norme a i da prihvataju promjene, da se prilagođavaju, da budu nosioci novih ideja pa čak i na uštrb identiteta kojem pripadaju.

„Mladi su suočeni da kroz izazove vremena doprinose po vijesnim tokovima sadašnjosti i kreiranju budućnosti“- rekao je direktor Abdibegović.