Rezime predavanja: “Koga oženiti, za koga se udati?”

Džemat studenata Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (Udruženje ekonomista i studenata ekonomskih fakulteta SEEF) je 07.4.2017. godine u prostorijama Morića han Divan organizovalo predavanje za studente na temu: “Koga oženiti, za koga se udati?”.  Gost predavač je bio hafiz i pedagog Nedim Botić.

Hafiz je predavanje započeo postavljanjem pitanja koliko to sretnih brakova i veza ima danas, odnosno koliko ima sretnih nas sa samim sobom. Podsjetio nas je na pogrešne standarde koje nam nameće današnje društvo.

Muškarci se smatraju slabićima ukoliko pokazuju svoja osjećanja, a od djevojaka se očekuje da budu savršene na vanjski pogled. Sve to dovodi do osjećaja stida zbog pogrešnih principa, straha od neprihvatanja naše ličnosti, pravi nam prepreku u pokazivanju nas onakvih kakvi jesmo, te se pokazujemo suprotnim, jer to od nas traži okolina. Tako nastaju rane na našim dušama, te ne možemo na pravi način biti  spremni za sve ono što nas kasnije čeka.

Hafiz nam je poručio da prvi korak koji moramo učiniti jeste da se potrudimo da mi budemo ta hajirli osoba, da budemo dovoljno jaki, motivisani, fizički i psihički, da ulažemo u sebe i svoje obrazovanje, jer naša ličnost je ta koja je uvijek sama sa sobom, te je najpotrebnije da nama bude lijepo sa tom našom ličnošću, pa će i drugima biti lijepo sa nama, jer kada zavolimo sebe, lakše će nam biti prenijeti tu ljubav na druge, te da imamo na umu da naša očekivanja od veze tj. braka ne budu takva da mislimo da ćemo probleme koje imamo sami sa sobom riješiti stupanjem u isti.

Dvije osobe koje stupaju u brak imaju očekivanja jedno od drugog, tu su između ostalog ljubav, prihvatanje, razumijevanje, poštovanje, želja da nas neko sasluša itd, a hafiz nas je podsjetio da sve navedene aktivnosti muškarac i žena različito precipiraju, tako da nekada može doći do konflikta. Naprimjer, supruga ima određeni problem, i ono što je njoj potrebno jeste da je njen suprug samo sasluša, a on je takva ličnost da mu teško pada što se njegova supruga tako osjeća, te on svoju brigu pokazuje nudeći joj odmah neko rješenje, a supruga često to shvati kao da on nema strpljenja da je sasluša.

Također nas je hafiz podsjetio na dva hadisa:

‘‘Ženu udaju četiri stvari: njeno bogatstvo, njen status, njena ljepota i njena vjera. Odluči se za onu s vjerom i uspjet ćeš.’’

„Ako vam dođe neko s čijom  ste vjerom i moralom zadovoljni,  udajte za njega svoju kćerku,  jer ako tako ne postupite, na zemlji će se proširiti smutnja i razdor.” , te na izreku da se čovjek dočekuje po odjeći, a ispraća po znanju, ističući da je vjera naša trajna vrijednost.

Spomenuo je i neke statističke podatke: osobe koje žive u nesretnim brakovima povećavaju rizik od nastanka bolesti za 35%, te žive kraće u prosjeku od četiri do osam godina jer osoba svakodnevno prolazi kroz stresne situacije, a to ostavlja i negativne posljedice na djecu.

Za kraj, hafiz je opet istakao da budemo kao uspješni ljudi – da svoj dan rasporedimo tako da ulažemo u sebe jer Allah dž.š. to od nas očekuje, da se međusobno pomažemo da budemo bolji i u vjerskom i svakom drugom aspektu, da čuvamo naš pogled, te da je jedina veza u koju se isplati ulagat brak – to je veza koja je u ime Allaha, koja je halal.