Rezime predavanja 10.02.2016. “Gradimo mostove međuljudskih odnosa”

Nakon kraće pauze, dana 10.2.2016.g održano je predavanja u organizaciji članova našeg udruženja “SEEF”. Gost predavač je bio profesor Muhamed Ikanović na temu “Gradimo mostove međuljudskih odnosa“.

Na početku uvaženi profesor Ikanović osvrnuo se na sam naziv teme i simboliku mosta u istom. Cilj građenja mostova jeste spojiti dvije strane.  Ljudi oko nas su najveće bogatvstvo međutim, zbog različitih uticaja iz okruženja većina postoja robotizirana bez osjećaja za druge i time dolazi do narušavanja međuljudskih odnosa. U takvom vremenu, važno je čvrsto zauzeti stav i održati nivo bez obzira na okolinu, odlučiti biti moralan i raditi na promjenama, krenuvši od samog sebe.

Naučno je dokazano da dobro prijateljstvo utiče na zdravlje i produžava život. Lijepa riječ ostavlja trag i na neživa bića, a srdžba i ružan govor proizvode otrov i tako sami sebe trujemo. Potrebno je u ophođenju prema ljudima pokušati se kontrolisati i upravljati samim sobom, kroz djela potvrditi riječi i na taj način postati magnet koji privlači ljude. Naš uzor treba biti Poslanik a.s. i nastojati u svemu biti kao On.

Na samom kraju, predavač je spomenuo predaju Ibn Kajjim El-Džezvi-ija gdje se između ostalog navodi i sljedeće: biti spremni da u našem bolu neće uvijek učestvovati naš prijatelj i da neće pomoći da je podnesemo, tvoja rodbina neće poroviditi besane noći zbog tebe, ne davati pažnju događajima više nego što zaslužuju, ne sekirati se za dunjaluk, ne brinuti se o svojoj opskrbi i budućnosti nego težiti sticanju Allahovog zadovoljstva, ne razočarati se u život, tugu otkolniti sedždom, radost obezbijediti dovom, živiti život na principu dobročintelja, ispružiti svoju ruku i udijeliti sadaku.